Akkurat nå, i hagen min og langs de stier som jeg ellers ferdes på.

torsdag 22. desember 2011

Ambivalent nisseforhold

Jeg pleier å si at "Jeg liker ikke nisser". Dette er en sannhet, med modifikasjoner. En annen påstand er at "Jeg pynter til jul bare med engler".  Også dette er en sannhet med modifikasjoner.


For det har seg slik, tross mine nisse-aversjoner, så dukker det opp på mystisk vis en og annen nisse her i i julestua. Nissestreker vil noen hvede. Kan hende det. Nissekraft er ikke til å spøke med!


Det har seg slik at jeg har noen "arve-nisser" og "fått-i-gave-nisser" som hver jul trenger seg frem i (jule-)lyset.


Gamlenissen. Sterkt hatet av min Bestemor. Hun orket knapt å ha ham i hus, langt mindre å ha han framme...


Du så stygt ansikt, syntes Bestemor. Jeg er så enig, så enig. Og det hjelper ikke på at glasuren er i ferd med å flasse av...Men fordi Gamlenissen vekker hyggelige minner, om Bestemor, så har jeg den framme.


Også et par nisser fra Bestemor. Dette er egentlig en sparebøsse.


I motsetning til Gamlenissen øverst, ser disse Smånissene søte og snille ut.

Du verden, en sekk full av gullpenger har denne nissekaren her. Ikke rart han er blid :) Også så koselig å bo i en fluesopp da gitt! Ikke fryser dem om det er kaldt heller, for pipa på taket tyder på at de nok fyrer med ved.


Nisser fra nåtiden, med nostalgisk preg. Fra Porsgrund Porselen. Gave-nisser. Disse liker jeg faktisk. Og nå er jeg helt oppriktig. Se så glade og fornøyde de er! Han bakerste synger av hjertens lyst. Pent juletre har dem fått tak i også.

Hvordan er det hos deg? Har du også nisser som du helst ikke vil vedkjenne deg? Om så er, har du nå tjangsen til å komme ut av (nisse-)skapet!

♪♫"HO HO HO! Det er Nissen så klart!" ♪♫


13 kommentarer:

Marianne sa...

Mjoooo.. noen nisser har jeg, mest for at det gamle huset vi har her "krever" det. ;)MEN den lysende nissen som mannen min setter i vinduet på løa, den som han har glemt i år, den liker jeg ikke, så jeg skal ikke minne ham på den.
Ønsker deg en fredelig og god jul!

Torunn sa...

LOL! Du får sagt det du :o) Slik er det heldigvis med tradisjoner. Det bør ikke være nytt og moderne, det gamle og tradisjonelle er like bra og har tross alt en historie å fortelle. Akkurat slik som disse nissene dine :)) Jeg kjøper sjelden nye nisser, tar frem de samme hvert år, det er liksom det som er JUL!! God jul da Ingrid Andrea og takk for en artig "nisse-resymè". Hilsen Torunn.

Ann-Christin sa...

Hei kjære Ingrid :) jo jeg liker noen nisser, men også hos meg er det mindre og mindre av nissene..har noen få røde nisser her i hus, men ellers er det hvite nisser som har fått plass..men for å være ærlig så er det ikke maneg av dei heller..her pyntes det med alt annet, og det blir god julestemning uansett :)

Fine bilder du har lagt ut igjen..flink fotograf er du :9

God Jul! god klem fra meg til deg.

Elin sa...

Hei!

Velkommen som følger hos meg, så koselig! :-)

Jeg har noen nisser som bor i esken hele jula... og hadde jeg hatt den øverste nissen din der er jeg redd den hadde vært en av de. :O Den var da virkelig en skummel nissefyr. :-) Likte de andre nissene du viser fram her da. Og jeg har nisser som er framme, mye mer nisser enn engler her i huset. Det kommer nok en reportasje fra julenisselandsbyen her snart. :-)

ha en fin kveld!

Helene Orskaug sa...

Jeg er som deg..liker ikke nisser så godt, men jeg har noen fremme hvert år. Rart med minner og ikke minst tradisjoner:o)

Ha en fin bittelillejuleaften;o)
Heleneklem

Fru Vallmo sa...

God Jul även till dig! Tack för dina fina ord inne hos mig. Skrattade högt när jag såg katten med hatten, vad söt! En jättefin bordsdekoration du har fixat!
Önskar igen en God Jul!
Kram

Underberget sa...

Den sparebøssen var virkelig skjønn!! Minner meg om de østerriske dvergene de pynter hagen med der nede *smile*.
Jeg har også noen få nisser frame, laget av ungene i barnehagen. Ellers holder jeg meg helst til englene - hele året og særlig til jul:-)

Inger Marie sa...

Hei:)
Ja det er vel slik hos meg også...mere engler enn nisser...men noen minne må frem hver jul:)
Ønsker deg en god jul,Ingrid Andrea:))

Snäckskalsdalen. sa...

Vilka härliga figurer!
Ha nu en riktigt skön jul och nyårshelg och snart är det vår och jag tackar för hälsningen från dig hos mig!
Agneta julkramar

Kicki sa...

Fina tomtar:)
God jul!

kullervilla sa...

Konstig det med tomtar de bara finns där :=)) några vackra och några som man inte gillar
önskar den en fridfull jul
kramiz från kullervilla

Unknown sa...

Stakkar gammlenissen he he , nei han er ikke pen men veldig stolt av granbaret sitt det ern(jeg synes den er søt jeg)

God jul til deg og dine , hygg dere Masse.
Klem fra Marit.

lavendel mio sa...

Søte nisser, og så koselig historie!!
Ønsker deg en riktig god jul!!
Klem Hanne