Akkurat nå, i hagen min og langs de stier som jeg ellers ferdes på.

tirsdag 4. oktober 2011

La meg få presentere Herr Herlige Høst!

Om jeg skal jeg trekke fram kun èn ting ved høsten som er spesielt for meg så må det bli gresskaret! Dette er en vekst jeg har hatt et nært forhold til allerede fra jeg var barn på 70-tallet. Tradisjon i vår familie er hver høst å få gresskaret i hus.  For så møysommelig renske det, og lage sursyltet gresskar. Gresskarkjøttet skjæres i terninger, kokes så vidt møre og legges ned i søt eddik-lake sammen med fersk ingefær. Nydelig tilbehør til fiskesuppe og annen fiskemat:)

Åh, jeg husker så godt fra da jeg var barn! Der stod jeg undringsfull på kjøkkenet til bestemor, mens hun ordnet med gresskaret. Jeg var helt himmenfallen over at det virkelig fantes en sånn gedigen orange koloss av en vekst! Og at det attpåtil gikk an å spise den!

På omtrent samme måte som min snille bestemor gjorde det, og min kjære mor og søte tante fremdeles gjør det, ja så er dette en tradisjon jeg i dag viderefører til mine barn! Men nytt i min generasjon er at det har blitt noe preg av Halloween over det. Selv om det opprinnelig ikke var denne skikken som hadde noe å gjøre med min families "gresskartradisjon". Jeg huler ut frukten, sylter innmaten.
Sammen med barna skjæres ut lyslykt, som vi setter ut i høstmørket. Slik som her, fjorårets lykter:
Da jeg var barn visste vi knapt hva Halloween var for noe, mens en og annen voksen kanskje hadde hørt at dette var en typisk skikk i USA. I dag vet vi at Halloween har sine røtter fra Irand. Og de aller fleste her til lands har i dag, enten om de vil eller ei, et eller annet forhold til denne markeringen. Men, det er en annen historie:)
I år er Halloween mandag 31.oktober.
"Herr GressKar"
  "Herr GressKar" er  mitt runde, friske og freidige bidrag til konkurransen Herr Herlige Høst hos Anne på Moseplassen

 For å lese om konkurransen, samt flere herlige høstlige herremenn,
 klikk på bildet:

9 kommentarer:

Snäckskalsdalen. sa...

Inte visst jag heller vad det var när jag var barn, Halloween är nyimporterat och det lyser ju verkligen upp så här på höstkanten!
Agneta kram

Anne Karins Mat og Vin sa...

Hei på deg!
Takk for hilsen, og beklager så mye jeg ikke har redegjort for min egen "missforståelse". Trekningen av GA er 1.november. Jeg skrev feil på første bildet jeg laget og oppdaget det ikke før noen timer senere, og da hadde allerede noen få meldt seg på... Håper jeg er unnskyldt..;-)))
Gresskar er GØY! Men det er ikke noe jeg er vokset opp med. Vi begynte så smått å feire Halloween mens vi bodde i Danmark (1998-2001), da min datter 8 år. Senere har dette blitt en tradisjon med både gresskar og knask eller knekk runde. Gresskaret ditt var STILIG!! Gleder meg til å pynte, starter alltid en uke før og beholder det til en uke etter. På den måten får vi litt mer ut av "pynten", viss vi kan kalle det det hi hi.
Ha en finfin dag, sol eller ikke. (Her er det forferdelig tungt og trist vær i dag)
Klem fra meg

Bente sa...

Fine gresskar!
Jeg liker også høsten. Den er vakker og veldig variert.
Jeg liker syltet gresskar sammen med kjøtt. Nydelig! Koselig å lese om dine minner om gresskar,jeg lærte å lage mine egne for fem år siden..Kanskje jeg skal så litt i hagen neste år ;-)

Valmueplassen sa...

Så fine gresskar med lys i.♥ Har en svigersønn fra USA, og datter som har mange gresskar i mange variasjoner.Både som pai, suppe, lykter + masse skumle Halloween effekter. Selv har jeg ikke så mye mer enn et gresskar på trappa. Men syns det er nydelig når det lyser opp som en lykt.Koselig å høre om din fortelling fra du var barn♥
Ha en fin kveld:0))

Tigertina sa...

Skikkelig fine gresskarlykter, og morsomt å høre om tradisjonene rundt denne merkverdige veksten! :)

Anne (Moseplassen) sa...

yey! så morro med et litt annet type bidrag :) Flott fyr, og absolutt en høstglede

♥ Stines hverdag sa...

Litt skummelt, men fint bidrag til herr høst!

SigridfraEnget sa...

En stilig og fargeglad Herre dette, om enn litt "streng" ;-)

Anonym sa...

Det var flott bidrag! Så spennende å lese om din erfaring med disse. Vet du, vi huler også ut og lager lykter, men innmaten har jeg ikke nyttet. Det skal gjøre etter å fått tips hos deg :)

Lykke til i konkurransen og fortsatt fin kveld :)