Min danske svigermor pleide høste kvæder og koke marmelade eller gelé. Den serverte hun til middager, slik vi er vant til bruke tyttebærsyltetøy.
Lånebilde fra alnakka.net |
Her er det ene av mine to kvedetre. Bildene er knipset i dag. Må innrømme jeg blir litt begrepsforvirret når jeg leser om kvede, for noen steder står det busk mens andre steder beskrives det som et tre. Finnes det flere arter mon tro?
Tre og tre, Fru Blom! Mitt tre minner nå mer om en busk...
...med grener som spriker i vilden sky, men som aller helst vil legge seg ned til marken. Mulig den skulle vært bundet opp? Tips mottas med takk :)
Oppskrift på kvede-gelé / mos
Kvedefrukt, av prydbusken "Japansk ildkvede"
Vann - 3/4 liter pr. kg. frukt
Sukker - 600 g pr. liter saft
Til kvedemos:
Avsilt fruktmasse + sukker etter smak
Tilberedning:
Vask fruktene (og rens dem for rester av stilk og frø dersom du ønsker å benytte massen til kvedemos etter avsiling).
Kutt frukten opp i småbiter, enklest med grov kutteskive i en foodprosessor.
Bland med vann og kok sakte til massen er bløt. Sil denne, mål mengden, hell i vid gryte og tilsett sukker. Kokes langsomt i ca. 20. minutter.
Kilde: matmons.net
Velbekomme!
6 kommentarer:
Nydelig er den uansett.
Ligner veldig på noen busker mine foreldre hadde i hagen, men jeg vet ingenting om den.
Ha en fin tirsdagskveld.
Klem
Nydelige blomster! Tror jeg må skaffe en sånn! Eller kanskje du som er så dyktig, kunne få til en avlegger i drivhuset ditt?
Heleneklem
http://helenesblogadresseat.blogspot.com/p/hagen-min.html
Hei,
Jeg har alltid elsket lukten av kvedefrukter. Ønsker meg gjerne å ha en kvedetre i hagen min. Vet du hvor jeg kan finne eller kjøpe meg et slik tre?
Klem, Julia
Hei,
Jeg har vokst opp med kvedegele, og det er fantastisk godt. Den japanske ildkveden er det vi også har, men jeg skulle ønsket meg ekte kvede, slik oldemor hadde, om jeg kunne finne noen som hadde for poding. Japansk er busk, kvede er tre. Den japanske er lett å lage stiklinger av; bare legg kvister ned mot bakken med jord over, og klipp av etter noen mndr.
Du har nok ikkje eit vanleg kvedetre. Det ser meir ut som Eldkvede, som er ein slektning. Eg har eit kvede-tre, og dei blir ikkje store som du skriv. Mitt er sikkert 10 år, og er ikkje mykje høgare enn meg, kanskje 180. Og det har veldig vakker og elegant vekstform. Eg la nettopp ut bilde av det i FB-gruppa: Kjøp, salg og bytte av matplanter.
Eg veit at ein kan lage kvede-gele og diverse anna av eldkvede, og tipper smaken er nokolunde lik: -veldig god.
Eldkvede er altså ein busk, og blir ofte brukt som hekk. Medan vanleg kvede passar som solitaire i hagen, og det tar ikkje mykje plass.
Mvh
Birgitte
Så bra, du har jo helt rett, takk for at du gjorde meg oppmerksom på misforståelsen :)
God helg videre, hilsen Ingrid Andrea
Legg inn en kommentar