Akkurat nå, i hagen min og langs de stier som jeg ellers ferdes på.

tirsdag 29. november 2011

Barneøl

Det var det vi kalte det. I min barndom. Farmors hjemmebrygg til jul. Barneøl. Som barna fikk drikke, om de ville, men bare til julemiddagen.
I dag ser man så meget annerledes på saken. Det serveres ikke lenger barneøl til barn. Det er ikke lenger bra for barn å drikke sånt. Selv om prosenten i farmors hjemmebrygg den gang da, og fremdeles, er forsvinnende liten. Kan ikke huske vi barna kom på en snurr? Og ikke har jeg fått senskader av barndommens juleskjenk. Tror jeg da;)

Men jeg har nok blitt litt preget. Det er nemmelig ikke ordentlig jul uten Farmors barneøl. Tradisjon er det vel det kalles. I fjor lagde vi også ingefærøl.
I tillegg til det som står i oppskriften hadde jeg oppi en dæsj med lime. Ølet ble sprudlende søtt og syrlig, med tydelig smak av ingefær og lime. Nydelig.
Her er brygget, under tillaging. Skiver av ingefær setter smak.
Under: dette er ikke et nesehorn uten nese, men en ingefærrot!


Det blir å lage øl i år også.
Til helgen.

7 kommentarer:

Ann-Christin sa...

Ojj så spennede da :) det må jeg si..så utrolig kjekt å ha en oppskrift på øl :)) det kommer nok til å smakle veldig godt tenker jeg..lykke til med ølbryggingen Ingrid Andrea :) god klem fra mæ Ann-Christin.

Anonym sa...

Har aldri hørt om barneøl, men jeg husker en viss person som fattet interesse for vørterøl, enda det smakte grusomt og ikke var alkohol i... :)

Unknown sa...

Ja allt er jo farlig nå ;D
Husker vi laget mjød på husmorskolen,noen hadde i litt for mye gjær og det sa pang etter ei stund da korka føk av ;D
Kos deg med brygginga :)

Turid sa...

Tusen takk for oppskrifter :) Lager alltid snarøl til jul, lik din oppskrift, men bruker 1 flaske vørterøl og 1 bayer. Ingefærølet skal testes iallefall. Hvor lenge må det stå før det er ferdig?

Tins roser sa...

Dette høres godt ut...vi fikk dette hos bestemor, og da jeg giftet meg på 70-tallet brygget jeg det selv, men uten bayer...

Unn :))

Snäckskalsdalen. sa...

Jag tror nog de "gamla" visste vad de gav barnen och allting var inte fel. Din nya brygd verkar god, ingefära är både gott och nyttigt, ju!
Agneta kram

Sagstua sa...

Takk for oppskrift av barneøl og ingefærøl. Barneøl har jeg også vokst opp med-min bestemor kom fra Hallingdal, det var hun som førte tradisjonen videre. Vi drikker barneøl den dag idag- gamle som unge :) Ingefærøl skal jeg jammen prøve- får jo kjøpt "ingefærbrus" - hvorfor ikke prøve å lage selv :)