Akkurat nå, i hagen min og langs de stier som jeg ellers ferdes på.

Bygg en fuglekasse

Inviter fuglene inn i hagen din ved å tilby dem gratis bolig!

Boligene snekrer du enkelt selv på null komma niks. Kanskje en passende aktivitet for et juleverksted? Eller en hvilken som helst ledig stund. Det kan være nyttig å ha fugler i hagen, for de spiser insekter.

En ting er sikkert, at det er gøy for både voksne og barn følge med på livet i en fuglekasse!
Se når fuglene bygger rede, at de flyr travelt at og fram med materialer i nebbet. Vips, der smetter den inn i huset sitt for snart å stikke hodet ut, og vips, der tar den sats og legger seg på vingene igjen. Kvirrevitt!

Og når de har lagt egg er det ikke noe som er så spennende som å følge med på at det etterhvert kommer små pip-pipper.


Oppskrift på fuglebolig:
1. Start med et uhøvlet bord, 12-15 cm x 150 cm.

2. Bordene til taket og de fire veggene skal alle være 25 cm lange. I tillegg trenger du en bunn 12-15 cm x 8 cm. Og en kloss til å holde taket på plass på 12-15 cm x 7 cm.

3. Spikre (eller skru) sammen veggene og bunnen, med den uhøvlede siden inn (da har fuglene noe å klatre på).

4. Kassen bør beises på utsiden for å tåle vær og vind (ikke på innsiden). Legg ev. papp på taket. Pass på at taket kan åpnes slik at kassa kan kontrolleres i løpet av hekkesesongen. Fest en kloss på undersiden av takbordet, slik at klossen passer med toppen av kassen (holder taket på plass). Alternativ: Spikre taket på plass, men bor litt tykkere spikerhull i kassen på forhånd. Da sitter spikrene løst og taket kan løftes rett opp.

5. Størrelsen på hullet i kassen avgjør hvem som flytter inn. Kjøttmeis og svarthvit fluesnapper vil ha et hull med diameter 3,2 cm, mens blåmeisen vil ha diameter på 2,8 cm. Stæren trenger et større hull; diameter 5 cm.


Slik henger du opp kassen:
1. Det bør være minimum 30-40 meter avstand mellom fuglekasser.

2. Meisekassene kan henges 1,5-2 meter over bakken, mens stærkassene bør henge minst to meter oppe på trestammen. Heng dem opp med streng. Denne må sjekkes og eventuelt slakkes ut hvert år, slik at den ikke skader treet.

3. Heng kassen helst i le for vinden, og slik at solen ikke skinner direkte på kassen (henges mot syd).

4. Heng kassen slik at det er lett å komme til den for rengjøring på høsten, men helst slik at de er i skjul for forbipassernde.

(Kilde:ut.no)